מהי פיגמנטציה?

המונח ׳פיגמנטציה׳, ובתרגום ׳צביעה׳, מתייחס לתהליך בגוף הגורם להופעת כתמי עור בגוון שונה מצבע העור שמסביבם. שינוי זה יכול להתבטא בכתמי עור כהים יותר כתוצאה מהיפרפיגמנטציה או בכתמי עור בהירים יותר כתוצאה מהיפופיגמנטציה.

פיגמנטציה בעור יכולה להתרחש בשתי שכבות העור: העליונה (האפידרמיס) והעמוקה יותר (הדרמיס):

פיגמנטציה באפידרמיס:

מתייחסת לשינויים בעור החיצוני שעשויים לגרום לנמשים ולכתמי עור חומים. שינויים אלה נגרמים לרוב עקב חשיפה לשמש, גיל או גנטיקה.

פיגמנטציה בדרמיס:

מתייחסת לשינויים בעומק העור שעשויים לגרום למלזמה ול-PIH (Post-Inflammatory Hyperpigmentation). שינויים אלה נגרמים לרוב עקב תנודות הורמונליות, פגיעה בעור, חשיפה לשמש או תרופות מסוימות.

כתמים בעור
כתמים בפנים
פיגמנט לוגו
פיגמנט לוגו

רוצים שמומחה טיפול בפיגמנטציה יחזור אליכם?
התייעצו עם מומחים עוד היום!

מה קובע את גוון העור?

צבע העור האנושי משתנה מגוון בהיר מאוד לכהה מאוד. הגוון המדויק של העור נקבע על ידי הדם שזורם דרכו, התזונה ופיגמנט המלנין המיוצר על ידי תאים מלנוציטים. ללא פיגמנט המלנין, גוון העור היה ורדרד וחיוור, כאילו משתקפת ממנו זרימת הדם התוך עורית.

גוון העור (כמו גם העיניים והשיער), נקבע במידה רבה על ידי הגודל, הצורה, הסוג, הצבע והפיזור של התאים המלנוציטים המייצרים מלנין. לבני האדם יש בדרך כלל אותה כמות של תאים מלנוציטים, ומה שמשתנה זו כמות המלנין שתאים אלה מייצרים, כלומר:

  • אצל בהירי העור: כמות המלנין המיוצרת קטנה מאוד.
  • אצל בעלי העור הכהה יותר: כמות המלנין המיוצרת היא מתונה.
  • אצל בעלי העור הכהה מאוד: כמות המלנין המיוצרת גדולה מאוד.

מכאן, אפשר להבין כי עור הלבקנים כמעט חסר צבע, בגלל כמות מועטה מאוד של מלנין, אם בכלל.

תפקידו של המלנין

כאשר פיזור המלנין בעור הוא שווה, גוון העור יהיה אחיד וחלק. אבל כשעור הפנים מעוטר בכתמי עור, כמו נמשים, כתמי שמש או מלזמה (Melasma), סימן שכתמים אלה מכילים כמות גדולה יותר של מלנין מאשר העור שמסביבם.

למה זה קורה?

כאן נכנס לתמונה תפקידו של המלנין! כאשר העור נחשף לשמש מתחילים התאים המלנוציטים להגביר את ייצור המלנין שתפקידו להגן על העור מפני ההשפעות המזיקות של קרני ה-UV. אולי בזכות ייצור המלנין העור ייראה שזוף ויפה אבל המלנין לא נועד לפנק אתכם מבחינה אסתטית אלא להגן על העור מפני כוויות השמש המזיקות.

ייצור המלנין לא נעשה צ׳יק צ׳ק. לוקח זמן עד שתאי המלנוציטים מצליחים לייצר מספיק מלנין שיגן על העור מפני כוויות השמש. וכשתאים אלה מתקשים לעמוד בקצב, קרני ה-UV עלולות לצרוב את העור ולגרום לעור אדמדם, כואב ורגיש.

חשוב להבין שנזקי השמש הללו אינם חד פעמיים. הם מצטברים ככול שעוברות השנים ואתם ממשיכים להיחשף לשמש (או ׳להשתזף׳). כך שבמקרה הפחות גרוע הצטברות זו תוביל רק להגברת הפיגמנטציה בעור אך במקרה היותר גרוע, היא תוביל חלילה לסרטן העור!

מהן הפרעות פיגמנטציה?

הפרעות פיגמנטציה נחלקות לשני סוגים, היפרפיגמנטציה והיפופיגמנטציה:

היפרפיגמנטציה:

פיגמנטציה הנוצרת בעקבות ייצור עודף של מלנין שגורם להופעת כתמי העור החומים, שבדרך כלל אינם סיבה לדאגה. לעיתים, גם שקיעה של חומרים פיגמנטיים אחרים, שבדרך כלל לא נמצאים בעור, יכולה לגרום להיפרפיגמנטציה. כתמי היפרפיגמנטציה מופיעים לרוב מסביב לעיניים, לפה ולמצח או מכסים שטחי עור גדולים יותר, ואפילו את כל הגוף. כמה מסוגי ההיפרפיגמנטציה הנפוצים, הם: כתמי עור כהים, כתמי שמש, מלזמה  ו-PIH.

היפופיגמנטציה:

סוג של פיגמנטציה שנוצר בעקבות ייצור כמות נמוכה באופן חמור של מלנין, וגורם לכתמי עור בהירים מהרגיל. כמה מסוגי ההיפרפיגמנטציה הנפוצים, הם לבקנות  (Albinism) ובַּהֶרֶת (Vitiligo).

מהם גורמי הסיכון לפיגמנטציה?

גורמים שונים יכולים להשפיע על היפרפיגמנטציה והיפופיגמנטציה:

היפרפיגמנטציה יכולה לנבוע מ:

  • גנטיקה (למשל, בני משפחה עם נמשים)
  • תרופות המגבירות את הרגישות לאור
  • חשיפה ממושכת לשמש
  • שימוש באמצעי מניעה אוראלי
  • שינויים הורמונליים, כמו פיגמנטציה בהריון (כפי שניתן לראות במקרה של מלזמה)
  • סרטן
  • סוג העור, כאשר הנטייה לפיגמנטציה בעור כהה היא גדולה יותר.
  • דלקת ופגיעה בעור (כמו אקנה או כוויות), הנקראת היפרפיגמנטציה פוסט-דלקתית

היפופיגמנטציה יכולה לנבוע מ:

  • פגיעה קודמת בעור, כמו שלפוחית, כוויה, כיב, זיהום או חשיפה לכימיקלים.
  • מצבי עור דלקתיים שהחלימו (כמו פסוריאזיס או אטופיק דרמטיטיס).
  • סיבות תורשתיות נדירות.
  • תאים מלנוציטים, שלעיתים לא מתפקידים כנדרש. מקרה של ויטיליגו הוא דוגמה למצב עור שבו מערכת החיסון תוקפת תאי מלנוציטים. אלה מפסיקים לייצר מלנין מה שמוביל להיווצרות כתמי העור הלבנים האליפטיים שגדלים בהדרגה.
פיגמנט לוגו

רוצים שמומחה הבהרת פיגמנטציה יחזור אליכם?
התייעצו עם מומחים עוד היום!

פיגמנט לוגו

מהם סוגי כתמי העור הנפוצים ביותר?

הנה כמה סוגי פיגמנטציה הנחשבים לנפוצים ביותר באוכלוסייה:

נמשים

נמשים הם כתמי עור קטנים על העור שצבעם נע בין אדמדם לחום. הם מופיעים לרוב באזורי הגוף החשופים לשמש, ובדרך כלל אינם מזיקים ולא דורשים טיפול. אבל כמו כל נגע עור אחר, יש לעקוב אחרי כל שינוי בגודל או בצורה שלהם.

מלזמה (Melasma)

מלזמה נפוצה יותר בקרב נשים וקשורה לתנודות הורמונליות. עם זאת, מלזמה יכולה לנבוע גם מחשיפה לשמש או מנטילת תרופות מסוימות. הכתמים החומים של המלזמה מופיעים בדרך כלל כשהם מקובצים על המצח, האף והלחיים, ולכן פיגמנטציה הורמונלית זו נקראת גם ׳מסכת הריון׳. מלזמה מסווגת לפי שכבת העור שבה הצטבר רוב הפיגמנט: באפידרמיס, בדרמיס או גם וגם.

כתמי גיל / כתמי שמש חומים

כתמי גיל או כתמי שמש הם כתמים שטוחים בגוון חום כהה עם גבולות מאוד ברורים. כתמים אלה מופיעים לרוב באזורי הגוף החשופים יותר לשמש (למשל, כתמי פיגמנטציה בפנים, בגב ובידיים) ונגרמים מעודף מלנין בתאי העור.

כתמי שמש לבנים

כתמי שמש לבנים נקראים: Idiopathic Guttate Hypomelanosis, והם נראים כמו טיפות גשם לבנות המפוזרות על פני העור. כתמים אלה יכולים להופיע בכול אזור בגוף שנחשף לשמש, אם כי לרוב הם מופיעים על הידיים והרגליים.

כתמי PIH

PIH – היפרפיגמנטציה פוסט-דלקתית – סוג של כתמים המופיעים לאחר פציעה או דלקת בעור (כמו כוויה או אקנה). הפרעה כרונית זו נפוצה וחמורה יותר אצל אנשים כהי עור.

לנטיגו סולארי (Solar Lentigo)

כתמים חומים, קטנים ושטוחים אלה מכונים גם כתמי גיל או כתמי כבד. הם נגרמים מחשיפה ממושכת לקרני השמש או לקרני UV מלאכותיים. לפעמים יכול להתפתח כתם לנטיגו אחד ולפעמים יותר.

הזדקנות העור Poikiloderma של Civatte

מדובר במצב עור שתואר לראשונה ב-1923 על ידי רופא העור הצרפתי Cuvatte. המונח ׳פויקילו-דרמה׳ מתייחס לשינויים בעור פגוע או מנוון באזורי הצוואר והמחשוף, המתחוללים בגלל ירידה בסיבי הקולגן ובגמישות העור והופעה של כתמי היפופיגמנטציה/היפרפיגמנטציה ושל נימים מורחבים – תופעות אלה של הזדקנות העור מתרחשות בעקבות חשיפה ממושכת לשמש.

מהן השיטות החדשניות לטיפול בפיגמנטציה?

קיימות היום טכניקות שונות להסרת כתמי עור, לכן חשוב להתייעץ עם רופא העור שיעזור לכם לקבוע את סוג הטיפול המתאים ביותר הן לסוג העור שלכם והן לסוג הפיגמנטציה שלכם.

איך להעלים פיגמנטציה בשפם, במחשוף או בידיים? הנה כמה מהשיטות העדכניות יותר לטיפול בפיגמנטציה באפידרמיס ובדרמיס:

קרמים להבהרת העור, חלקם עם מרשם כמו:

  • רטינואידים (Retinoids)
  • הידרוקינון (Hydroquinone)

טכניקות חדשניות לטיפול בפיגמנטציה פועלות על ידי קילוף העור הישן והמוכתם המוחלף בעור חדש בעל גוון אחיד וחלק יותר, כמו:

שאלות נפוצות

לא! זו טעות נפוצה לחשוב שהעור צריך להישרף כדי שאפשר יהיה לראות את נזקי השמש. שימו לב להבדלים בין שני סוגי קרני UV המשפיעים על העור:

  • קרני UVB – מזיקות לאפידרמיס (לעור העליון) וגורמות לכוויות שמש. קרניים אלה, שלא יכולות לחדור דרך זכוכית, יוכלו להזיק לעור ולגרום לכוויות רק אם הוא נחשף אליהן ישירות. לאחר היווצרות הכוויות, העור יתקלף ותאי העור הפגומים יסולקו מהגוף באופן טבעי, לפני שיהפכו לסרטניים.
  • קרני UVA – הן התורמות העיקריות להזדקנות העור. קרניים אלה, שלא ניתנות לסינון על ידי זכוכית, חודרות לעומק הדרמיס ומסכנות את העור גם אם אתם שוהים בבית או במכונית מאחורי חלונות זכוכית.

הפיגמנטציה היא תגובה טבעית לטראומה שגורמות קרני השמש. תגובה זו מתבטאת בייצור עודפי פיגמנט המלנין שתפקידו להגן על העור מפני נזקים נוספים. שקיעה של כמות מלנין חריגה באפידרמיס יוצרת נמשים. עם הזמן, נזקי שמש אלה, בדמות הנמשים, יצטברו ויהפכו לכתמי שמש גדולים יותר, כלומר לכתמי גיל או לכתמי שמש חומים, שידרבנו אתכם לחפש טיפולים שיעזרו לכם להיפטר מהפיגמנטציה וליהנות מעור חדש אחיד וחלק יותר. ועוד לא אמרנו דבר על הפוטנציאל של כתמים אלה להפוך לממאירים. אז שמרו על העור שמגן עליכם!

 

אזורי הגוף הספציפיים שבהם יכולה להתפתח פיגמנטציה, הם אלה שחשופים יותר לשמש. אם אתם נוהגים להשתזף בשמש או במיטת שיזוף ונהנים לבלות בבריכה או בחוף הים כשאתם לבושים בבגדי ים שחושף את הגוף לקרני ה-UV, קחו בחשבון שעם הזמן אתם עשויים להתמודד עם מצבים, כמו:

  • פיגמנטציה בפנים
  • פיגמנטציה מתחת לעיניים
  • פיגמנטציה בשפם
  • פיגמנטציה בשפתיים
  • פיגמנטציה בבית השחי
  • פיגמנטציה במפשעות
  • פיגמנטציה ברגליים

 

אם הגעתם עד כאן, אתם כבר מבינים שהתשובה תהיה: החשיפה לשמש! רוצים להבין את התהליך? אז ככה: חשיפה לשמש יוצרת תהליך שלם שפשוט משנה את ה-DNA של תאי העור, פוגע בתפקוד שלהם וביכולת של העור לתקן את עצמו. בסופו של דבר הליך זה יתרום גם לדלדול הקולגן שיש לו תפקיד מפתח בשמירה על גמישות העור.

בטווח הארוך, נזקי השמש הללו יאיצו את ההזדקנות. הם יגרמו להצטברות של סיבי קולגן לא תקינים, להתדרדרות של גמישות העור ולהופעתם של הקמטוטים, הקמטים העמוקים והנקבוביות המוגדלות. הטראומה מהשמש תגרום גם להחלשה ולדילול של דפנות כלי הדם ותיצור נימים מורחבים ושטחיים, תופעה שנקראת Telangiectasia. מצב זה מתבטא בפנים אדמומיות, גוון רחוק מאוד מהשיזוף השחום שציפיתם שיהיה מנת חלקכם כל השנים שבהם השתזפתם בשמש במחשבה שתוכלו להישאר צעירים לנצח!

דילוג לתוכן