כתמים חומים על העור
ראשי » כתמים בעור » כתמים חומים על העור
טיפול בכתמים חומים בעור
סיבות אסתטיות ולא דאגות בריאותיות, הן אלה שמובילות בדרך כלל לחיפוש אחר טיפולים יעילים להסרת כתמי העור החומים ולהשגת עור בגוון אחיד וחלק יותר. כתמי העור הללו מופיעים בגדלים ובהיקפים המשתנים מאדם לאדם.
המשיכו לקרוא כדי לגלות מה גורם להופעת כתמים חומים על העור המתסכלים גברים ונשים כאחד ובאילו שיטות טיפוליות ניתן להסירם?
מהם הכתמים החומים שמופיעים על העור?
כתם שמש הוא כתם עור חום, קטן ושטוח, שיכול להופיע בגילאים שונים.
כתמי העור הכהים יכולים לפעמים להיעלם מעצמם אבל ברוב המקרים הם יישארו על העור אלא אם כן יטופלו.
כתמי השמש הללו מתפתחים בעקבות ייצור עודפי מלנין (המלנין מעניק לעיניים, לעור ולשיער שלנו את צבעם) והם מופיעים בגדלים שונים ובכמויות שונות, לרוב באזורי הגוף החשופים לשמש. זה אומר שאתם עשויים להתמודד עם:
- כתמים חומים בפנים (במיוחד במצח, בשפה העליונה ובסנטר)
- כתמים חומים על הידיים
- כתמים חומים על העור ברגליים ובזרועות
- כתמים חומים על העור בגב ובכתפיים
צבעם של הכתמים נע בין חום בהיר, חום כהה ואפור-חום, תלוי לרוב בצבע העור של האדם ובגורם להיווצרותם. פיגמנטציה בעור כהה יותר תיעלם מהר יותר, כחצי שנה עד שנה מסיום הטיפול להסרתה.
רוצים שמומחה טיפול בפיגמנטציה יחזור אליכם?
התייעצו עם מומחים עוד היום!
מהי פיגמנטציה?
פירוש המונח פיגמנטציה הוא ׳צביעה׳, אבל מה זו פיגמנטציה ואיך היא מתרחשת? ובכן, תאים מיוחדים בעור הנקראים מלנוציטים (Melanocytes) מייצרים את המלנין, פיגמנט המעניק לעור את צבעו. פגיעה או מחלה כלשהי בתאים המלנוציטיים תשפיע על ייצור המלנין:
- כשהגוף מייצר עודפי מלנין: העור נעשה כהה יותר (ובעצם, שזוף). חשיפה לשמש, הריון או מחלת אדיסון יכולים להכהות את גוון העור, ולגרום גם למצב של פיגמנטציה הורמונלית המתבטאת בכתמים חומים בתחילת ההריון.
- כשהגוף מייצר פחות מדי מלנין: העור נעשה בהיר יותר, ולגרום גם למצב של ויטליגו או לבקנות.
מהם סוגי הכתמים בעור?
להלן כמה סוגי כתמים בעור שהם נפוצים יותר:
- Hyperpigmentation – ׳היפר׳ פירושו יותר ו׳פיגמנט׳ פירושו צבע. היפרפיגמנטציה היא מצב שכיח המתבטא בעור שהופך כהה יותר באזורים מסוימים בגוף.
- Melasma – מלזמה מתבטאת בכתמים חומים עד אפורים-חומים על הפנים. כתמים אלה מופיעים בדרך כלל על הלחיים, הסנטר, גשר האף, המצח ומעל לשפה העליונה. תופעה זו שכיחה יותר אצל נשים מאשר גברים, כאשר הריון הוא הגורם הנפוץ למלזמה.
- נמשים – נמשים על הפנים הם תוצאה של ייצור יתר של מלנין.
- Solar Lentigo – כתמי עור חומים בהירים שעשויים להיות חלק מתהליך ההזדקנות של העור שניזוק בעיקר לאחר חשיפה ממושכת לשמש. כתמים אלה נקראים גם ׳כתמי גיל׳ או ׳כתמי כבד׳, אם כי רופאי העור מעדיפים לקרוא להם ׳כתמי חכמה׳!
- Guttate hypo-melanosis – כתמים היפופיגמנטיים אלה מופיעים לרוב אצל אנשים בהירי עור, והם קשורים כנראה לחשיפת יתר לשמש ולא רק להזדקנות. כתמים אלה מתחילים בדרך כלל בחלק הקדמי של הרגליים ולאחר מכן נראים גם על הזרועות, הגב והפנים.
מהם הגורמים לפיגמנטציה?
הופעת כתמים חומים על העור נגרמת בעקבות ייצור יתר של מלנין על ידי התאים המלנוציטים בעור. דמיינו את התאים האלה כמעין ספוגים שסופגים את אור השמש. ככול שהעור מקבל חשיפה רבה יותר לקרני ה-UV, כך הספוגים יהיו רוויים יותר במלנין.
בניגוד לדעה הרווחת, לאנשים כהי עור אין תאים מלנוציטיים רבים יותר ובלי קשר לצבע עורו של האדם לכולם יש מספר דומה של תאים מלנוציטיים בעור. אז מה בכול זאת גורם להבדלים בצבע העור? ובכן, ההבדל נעוץ במלנוזומים (Melanosomes), אותם אֶבְרוֹנים מכילי-פיגמנט, שהם גדולים יותר, רבים יותר ופיגמנטיים יותר אצל אנשים עם עור כהה בהשוואה לבעלי העור הבהיר.
כדי לפשט את הדברים, הנה ארבעת הגורמים העיקריים להופעת כתמי עור חומים:
- חשיפה לשמש
- גיל
- שינויים הורמונליים
- גנטיקה
רוצים שמומחה הבהרת פיגמנטציה יחזור אליכם?
התייעצו עם מומחים עוד היום!
איך למנוע הופעת כתמים חומים בעור?
כדי למנוע הופעת כתמים בעור, כולל היווצרות כתמים חדשים לאחר טיפול להסרת כתמים, הנה כמה טיפים הקשורים להגבלת החשיפה לשמש:
- הימנעו מהשמש בין השעות 14:00-10:00, שבהן קרני השמש הן אינטנסיביות ביותר. נסו לקבוע סדר יום שיאפשר לכם להימנע מהשמש בשעות הללו.
- השתמשו בקרם הגנה. מרחו קרם הגנה כחצי שעה לפני היציאה החוצה. בחרו בקרם עם מקדם הגנה (SPF) 30 ומעלה. מרחו את הקרם בנדיבות ומרחו שוב כל שעתיים (ולעתים קרובות יותר אם אתם מזיעים או שוחים).
- לבשו בגדים שיגנו עליכם מפני השמש. בגדים ארוכים המכסים את הידיים והרגליים וכובע רחב שוליים, יוכלו לספק לכם הגנה טובה למדי.
- בחרו בבגדים המספקים הגנה מפני השמש. תוכלו למצוא בגדים המסומנים עם מקדם הגנה אולטרה סגול (UPF) 40 עד 50, כדי להבטיח שתקבלו את ההגנה הטובה ביותר.
איך לטפל?
דרכי הטיפול בפיגמנטציה משתנים בהתאם לגורמים ולסוג כתמי העור. בכול מקרה, תוכלו לטפל בכתמי העור החומים בעצמכם בעזרת חומצות עור ללא מרשם (OTC) ורטינואידים (Retinoids) או לקבל טיפול מקצועי שיפחית את כתמי העור שפוגעים באסתטיקה של העור שלכם.
קרמים להבהרת העור:
היו זהירים במיוחד כשאתם בוחרים בתכשירים להבהרת העור. יש קרמים ללא מרשם, כמו סרום של חומצה קוג׳ית (Kojic), סרום ויטמין C, ותכשירים עם חומצות כמו: Lactic, Azelaic ו-Glycolic שהם בטוחים יחסית. יש גם משחות הידרוקינון (Hydroquinone) ללא מרשם, שהן שנויות במחלוקת כי שימוש ארוך טווח בהן מגביר את הסיכון לפתח מצב עור שנקרא Ochronosis (סוג של פיגמנטציה בצבע כחול-אפור שעשויה להיעלם כשאתם מפסיקים את הטיפול).
רטינואידים או נגזרות של ויטמין A:
תכשירים גורמים לקילוף עדין של העור וממריצים את ייצור הקולגן. השתמשו בתכשיר זה לטיפול בפיגמנטציה תוך הגברת תדירות השימוש בתכשיר בהדרגה, כדי להבטיח שלא תסבלו מגירויים בעור.
טיפול בלייזר:
הסרת פיגמנטציה בלייזר משתמשת בכוחו של הלייזר להתמקד בכתמי העור הכהים, להסיר את שכבת העור העליונה ולגרום להליך טבעי המעודד התפתחות של תאים חדשים ועור בעל גוון אחיד.
טיפול ב-IPL (Intense pulse light):
טיפול זה מיועד להבהיר את העור. ה-IPL הוא מכשיר המקרין אור שמפיץ אורך גל רחב של אנרגיה. כשאנרגיה זו נספגת בפיגמנט של הכתם הכהה, היא הורסת אותו.
פילינג כימי:
פילינג כימי, הכולל TCL וחומצה גליקולית, יעיל מאוד להסרת כתמי שמש. טיפול זה מקלף את העור, מאפשר לתאי עור חדשים לתפוס את מקומם של התאים הישנים ובכך גורם לתהליך שיוצר גוון עור אחיד וחלק יותר.
טיפול ב-Dermabrasion:
מדובר בשיטה לטיפול בכתמים חומים על העור המשתמשת בשיוף שכבת העור העליונה באמצעות כלי מיוחד. במקום העור הישן יצמח עור חדש בגוון אחיד יותר.