פיגמנטציה בהריון

כל כך הרבה שינויים פנימיים מתרחשים בגופך במהלך ההריון, כך שזה לא מפתיע שחלים בו גם שינויים חיצוניים. כלומר, בנוסף לאותה בליטה הולכת וגדלה. במהלך ההריון את עשויה לפתח לא רק סימני מתיחה וורידים בולטים, אלא גם שינויים בגוון העור המתבטאים בכתמי עור חומים. שינויים הורמונליים, שינויים במחזור הדם ושינויים במערכת החיסונית, משפיעים על מראה העור שלך ועל הרגישות שלו. הכול יחזור למצבו הנורמלי לאחר שתלדי את התינוק, אם כי כמה מהשינויים בעור, כמו סימני המתיחה ידהו אך לא ייעלמו לגמרי.

האם פיגמנטציה בהריון יכולה להזיק?

שינויי העור הרגילים שמתרחשים במהלך ההריון לא מזיקים לך או לתינוקך. אבל, לעתים נדירות בעיות עור יכולות להיות סימן שאת זקוקה לטיפול רפואי. למה העור נעשה כהה עכשיו כשאת בהריון? כתמי עור כהים יותר מגוון העור הרגיל הם לעתים קרובות אחד הסימנים הראשונים להריון. יתכן שתבחיני שהפטמות הפכו כהות יותר, או שנוצרו כתמי פיגמנטציה באזורים אחרים בגופך בצורה של שומות או נמשים שהתכהו, כמו אותם כתמי פיגמנטציה בפנים. אם את כהת עור, האזור סביב הטבור שלך עשוי גם הוא להתכהות, כמו גם בתי השחי ופנים הירכיים. אזורים אלה יתבהרו שוב עם הזמן, לאחר הלידה, אם כי אזורים מסוימים עשויים להישאר כהים קצת יותר מבעבר. כתמי פיגמנטציה כהים יותר יכולים להתפתח על המצח, הלחיים והצוואר. כתמים אלה מכונים קלאוזמה (Chloasma) או מלזמה (Melasma), והם סוג של היפרפיגמנטציה המאפיינת נשים הרות.

רוצים שמומחה פיגמנטציה בהריון יחזור אליכם?
התייעצו עם מומחים עוד היום!

מהי היפרפיגמנטציה (Hyperpigmentation)?

היפרפיגמנטציה היא סוג של פיגמנטציה המתבטאת בכתמי עור כהים יותר מהעור שסביבם. היפרפיגמנטציה יכולה להתרחש כתוצאה מ:

  • מלזמה
  • כתמי גיל
  • דלקת או זיהום בעור

כל אחד מסוגי פיגמנטציה אלה נובע מגורמים שונים אך ניתן לטיפול במגוון שיטות, כמו: טיפול בלייזר או בפילינג כימי.

כיצד מתרחשת היפרפיגמנטציה?

  • העור מכיל תאים מלנוציטיים (Melanocytes)
  • התאים המלנוציטיים מייצרים את פיגמנט המלנין (Melanin) שאחראי על צבע העור, השיער והעיניים שלנו.
  • כאשר התאים המלנוציטיים מייצרים רמות גבוהות של פיגמנט המלנין, מתרחשת היפרפיגמנטציה שבאה לביטוי בכתמי עור כהים.

קיימים גם מצבים הפוכים להיפרפיגמנטציה, שנגרמים כאשר התאים המלנוציטיים מייצרים כמות קטנה מדי, או בכלל לא, של מלנין. מצבים אלה נקראים, בהתאמה: היפופיגמנטציה ודפיגמנטציה, והם באים לביטוי בכתמי עור בהירים או לבנים יותר מצבע העור הרגיל.

מה עלול לגרום להפרעה בייצור המלנין?

  • בעיות הורמונלית שגורמות לייצור כמויות גבוהות של מלנין ונחשבות לפיגמנטציה הורמונלית.
  • פגיעה קודמת בעור (למשל, שלפוחית, כוויה או זיהום).
  • דלקת בעור שהבריא (למשל, פסאוריאזיס, Psoriasis; או אטופיק דרמטיטיס, Atopic Dermatitis).
  • תנאים גנטיים.

למה העור שלך רגיש בהריון יותר מהרגיל?

העור רגיש יותר בהריון כתוצאה מרמות הורמונים גבוהות יותר, מזרימת דם רבה יותר לעור וממצב העור שהופך למתוח ולעדין יותר. שימוש בסוגים מסוימים של סבונים, חומרי ניקוי ומוצרי טיפוח, שבהם השתמשת עד כה, עלולים לפתע לגרום להיווצרות של כתמי עור.

שינויים במערכת החיסון שלך עשויים לשפר או להחמיר מצבי עור שהיו מנת חלקך לפני ההריון.

אם יש לך פסוריאזיס, את עלולה לגלות שמצבך השתפר. הסיבה לכך היא שתאי החיסון הגורמים לפסוריאזיס שלך, נוטים לרדת בהריון. עם זאת, יש נשים שמצב הפסוריאזיס שלהן דווקא מחמיר בתקופה זו.

סוגים אחרים של תאי מערכת החיסון מתגברים במהלך ההריון ועלולים להחמיר מצבים קיימים כמו אקזמה או זאבת. יש נשים שמפתחות פריחה אדומה ומגרדת שנראית כמו אקזמה ונקראת התפרצות אטופית בהריון (AEP – Atopic Eruption of Pregnancy).

טיפול בפיגמנטציה בהריון

הכתמים על העור שנוצרו בהריון, יעברו בדרך כלל מעצמם בתוך שנה מלידת התינוק שלך. בינתיים, שימוש בקרם לחות בהמלצתו של רופא עור, יוכל לסייע לאיזון גוון העור.

אגב, אימא אחת מתוך 10 עשויה לגלות שכתמי העור נשארו גם חודשים אחדים לאחר הלידה ואפילו החמירו כתוצאה משימוש באמצעי מניעה הורמונליים. אם זה המקרה שלך, התייעצי עם הרופא שיוכל להציע לך קרם מתאים לטיפול בכתמי העור.

טיפול בפיגמנטציה

אפשרויות הטיפול בפיגמנטציה במהלך ההריון הן מוגבלות. מרבית התכשירים המציעים קרם להבהרת כתמים בפנים שמכילים רטינואידים (Retinoids) או הידרוקינון (Hydroquinone), לא נבדקו על נשים הרות, ולכן אין בטחון שניתן להשתמש בהם במהלך ההריון.

אם עד כה לא השתמשת מדי יום בקרם הגנה, הגיע הזמן להתחיל. חשוב מאוד שלא תתעצלי, כלומר שתמרחי קרם הגנה כל בוקר, לא משנה מה מזג אוויר. ותחזרי למרוח שוב כל שעתיים.

לאחר ההריון, במידה שכתמי העור לא ייעלמו מעצמם עם הזמן, תוכלי להשתמש בשיטות הטיפול הרגילות כמו – שימוש בקרם לטיפול בפיגמנטציה או טיפולים להסרת פיגמנטציה בלייזר, ב-IPl או בפילינג כימי.
שיטות אלה משמשות לטיפול בכתמי עור באזורים שונים בגוף, כמו:

במלזמה ניתן לטפל בכל עת, אבל אם יש לך תכניות להריונות עתידיים, ייתכן שתרצי להמתין עד שתסיימי את תקופת לידת הילדים, לפני שתנסי
לטפל בעור כדי להעלים את הפיגמנטציה. קחי בחשבון שאם פיתחת מלזמה במהלך ההריון, יש סיכוי גבוה יותר להופעה חוזרת של המלזמה בהריון הבא.

טיפול טבעי בפיגמנטציה

אין דרך בטוחה למנוע מלזמה, אבל את יכולה למזער את כתמי העור על ידי הגנה מפני השמש. פחות חשיפה לקרני ה-UV תוביל כנראה לפחות מלזמה, פחות כתמים חומים והיפרפיגמנטציה קלה יותר.

  • להסרת פיגמנטציה בתקופת ההריון, עדיף שתשתמשי במוצרים טבעיים מהצומח במקום בתכשירים המוצעים בבית המרקחת, כמו:
    • ויטמין C
    • ארבוטין (Arbutin)
    • חומצה גליקולית (Glycolic acid)
    • תמצית פולי סויה
    • תמצית ליקריץ

  • חבשי כובע רחב שוליים ומשקפי שמש גדולים כשאת בחוץ. הגני על עצמך גם כשאת ברכב. אם את יוצאת לנסיעה ארוכה, זכרי את קרם ההגנה שלך. זה חשוב במיוחד כשאת בהריון, כי העלייה בתאי המלנוציטים בגופך, הופכת את העור לרגיש במיוחד לשמש.

האם באמת קיים דבר כזה ׳הריון זוהר׳?

פיגמנטציה היא לא המאפיין היחידי המשפיע על נשים הרות. הפריחה או הזוהר בהריון הם לא סתם אמירה, זה באמת קורה.

העור שלך ׳מחזיק׳ רמות גבוהות יותר של לחות במהלך ההריון, מה שממלא ומחליק את כל הקמטוטים והקמטים בפנים.

שינויים ברמות ההורמונים ועליה בזרימת הדם המסתובבת סביב גופך – תורמים גם הם לזוהר הוורדרד שגורם לך להיראות כל כך טוב בהריון. אבל גם הסירקולציה בגוף תשתנה. לפעמים תרגישי חמה וסמוקה, ולפעמים דווקא קרירה ואפילו חיוורת מאוד.

החיסרון של אפקט רמות הלחות הגבוהות הוא שכאשר הגוף שלך אוגר נוזלים, אלה עלולים לגרום גם להתנפחות הרגליים והקרסוליים. חוץ מזה, זרימת הדם המוגברת לעור יכולה להפוך לכתמים אדמדמים גלויים יותר על הפנים, הצוואר או החזה. אבל אל דאגה, אלה יירגעו תוך מספר חודשים לאחר הלידה.

אז מה לעשות בינתיים? שתי הרבה מים, כי זה דווקא יעזור לגוף לאגור פחות מים. העור שלך ירוויח מזה שתשמרי על רמת לחות טובה ותגני על עצמך מפני השמש.

רוצים שמומחה פיגמנטציה בהריון יחזור אליכם?
התייעצו עם מומחים עוד היום!

דילוג לתוכן