פיגמנטציה בפנים

פיגמנטציה בפנים היא תופעה מציקה שיכולה להוביל להערכה עצמית נמוכה ולחוסר ביטחון. עם זאת, ניתן למנוע את המצב באמצעות משטר פשוט של טיפוח עור והגנה מפני קרני השמש. כתמי פיגמנטציה הם כל חריגה של משטח, צבע או מרקם העור. כתמים של פיגמנטציה בפנים, מסוג היפרפיגמנטציה, יכולים להיווצר, בין השאר, כתוצאה משינויים קיצוניים כמו שינויים הורמונליים או חשיפה לשמש.

מהי היפרפיגמנטציה (Hyperpigmentation)?

היפרפיגמנטציה מתבטאת בכתמי עור כהים בפנים או באזורים אחרים של הגוף. היפרפיגמנטציה אינה בהכרח מצב רפואי אלא מונח המתאר עור שנראה כהה יותר. היפרפיגמנטציה יכולה:

  • להופיע ככתמים קטנים
  • לכסות שטחים גדולים
  • להשפיע על כל הגוף

בעוד שפיגמנטציה מוגברת בדרך כלל אינה מזיקה, לפעמים היא יכולה להיות תסמין למצב רפואי אחר. לכן חשוב להכיר את סוגי ההיפרפיגמנטציה, את הגורמים ואת דרכי הטיפול השונות.

רוצה שמומחה לפיגמנטציה בעור הפנים יחזור אליך?
מלא.י פרטים >>

מהן הסיבות להופעת כתמי פיגמנטציה בפנים?

מהם הטיפולים המקובלים לבעיות פיגמנטציה?

הסיבה השכיחה לפיגמנטציה מסוג היפרפיגמנטציה היא ייצור עודף של מלנין (Melanin). המלנין הוא פיגמנט המעניק לעור את צבעו. המלנין מיוצר על ידי תאי עור הנקראים מלנוציטים (Melanocytes). יש כמה מצבים או סיבות שיכולים לשנות את ייצור המלנין בגוף.

  • תרופות מסוימות עלולות לגרום להיפרפיגמנטציה. יש גם תרופות כימותרפיות שעלולות לגרום להיפרפיגמנטציה כתופעת לוואי.
  • תקופת ההריון משנה את רמת ההורמונים ויכולה להשפיע על ייצור המלנין אצל חלק מהנשים.
  • מחלה אנדוקרינית נדירה הנקראת מחלת אדיסון (Addison’s Disease) יכולה לייצר היפרפיגמנטציה שבולטת יותר באזורים החשופים לשמש, כמו כתמים על העור בפנים, בצוואר ובידיים; ובאזורים החשופים לחיכוך, כמו המרפקים והברכיים.
  • היפרפיגמנטציה יכול להיות תוצאה ישירה של רמה מוגברת של הורמון בגוף שמביא להגברת סינתזת המלנין.
  • חשיפה מוגזמת לשמש יכולה לגרום גם היא לעלייה בכמויות המלנין ולהיווצרות של פיגמנטים בפנים.

מהם סוגי הפיגמנטציה בפנים?

יש כמה סוגים של פיגמנטציה בעור הפנים, הנפוצים ביותר הם:

  • כתמי שמש – כתמי פיגמנטציה
    סוג זה של פיגמנטציה, הנקרא גם כתמי גיל, הוא נפוץ במיוחד. כתמי העור החומים או הנמשים על גבי העור מופיעים בעקבות חשיפה לשמש ללא הגנה מספקת. ככלל, הם מופיעים ככתמים באזורי הגוף החשופים לשמש כמו הידיים והפנים.
  • היפרפיגמנטציה לאחר דלקת
    סוג זה של כתמי עור נוצר לאחר פציעה או דלקת בעור. אחד הגורמים הנפוצים להיפרפיגמנטציה זאת הוא האקנה.
  • מלזמה בפנים (Melasma) ופיגמנטציה בהריון
    סוג של היפרפיגמנטציה הנחשב גם כפיגמנטציה הורמונלית, או כפיגמנטציה בהריון. זאת משום שהמלזמה נגרמת כתוצאה משינויים הורמונליים שיכולים להתפתח אצל נשים במהלך ההריון כמו גם אצל נשים הנוטלות גלולות נגד הריון או תחליפי הורמונים. אזורי היפרפיגמנטציה יכולים להופיע בכול אזור בגוף, אבל הם מופיעים לרוב בבטן ובפנים.

טיפול בפיגמנטציה בפנים

איך מאבחנים פיגמנטציה בפנים?

רופא העור מאבחן את כתמי העור כדי לקבוע אם הפיגמנטציה בפנים שלכם היא מסוג היפרפיגמנטציה ומהו הגורם לכתמי פיגמנטציה אלה. במסגרת האבחון, הרופא יברר את ההיסטוריה הרפואית שלכם ויבצע בדיקה גופנית. במקרים מסוימים הרופא עשוי להיעזר בביופסיית עור כדי לצמצם את הסיבות שגרמו לכתמי העור שלכם.

איך מעלימים פיגמנטציה בפנים?

במקרים של היפרפיגמנטציה המתבטאת בכתמי פיגמנטציה בפנים, תרופות מרשם המטפלות באופן מקומי בכתמים עצמם, יכולות לעזור. בדרך כלל השימוש עשוי להימשך כמה חודשים עד שהכתמים הכהים יובהרו.

מרכיבים של קרם לטיפול בפיגמנטציה:

  • קרם להבהרת כתמים בפנים המכיל הידרוקינון (Hydroquinone), משמש להבהרת העור ויכול להעלים את הפיגמנטציה.
    שימוש ממושך בהידרוקינון מקומי (מבלי ליצור הפסקות בשימוש), עלול להכהות את העור (מצב המכונה אוקרונוזיס, Ochronosis). לכן, מומלץ להשתמש בהידרוקינון כטיפול בפיגמנטציה בהשגחת רופא שיוכל להנחות אתכם כיצד להשתמש בתרופה להסרת פיגמנטציה כראוי וללא כל תופעות לוואי.
  • תכשיר המכיל רטינואידים (Retinoids), יכול גם הוא לסייע להבהרת כתמים על העור ולשמש אתכם ביעילות כקרם טיפול בכתמים בפנים.

שיטות טיפול נוספות להסרת פיגמנטציה:

ניתן להשתמש גם בשיטות טיפול אחרות להסרת כתמי עור בפנים (תלוי בסיבה שגרמה להיפרפיגמנטציה שלכם). הנה כמה דוגמאות לטיפולים נוספים שנועדו להפחית או להעלים את כתמי העור הכהים בפנים:

  • פילינג כימי – טיפול המשתמש בחומר אינטנסיבי המוחל על הפנים כדי לסלק את התאים בשכבת העור העליונה ולעודד צמיחה של עור חדש וחלק.

  • הסרת פיגמנטציה בלייזר – טיפול המשתמש בקרני לייזר כדי להסיר את תאי העור הנגועים בכתמים ולאפשר לתאי עור חדשים לצמוח במקומם.
  • טיפול בשיטת IPL (Intense Pulsed Light) – טיפול המשתמש בפולסים אינטנסיביים של אור, כדי להעלים כתמי פיגמנטציה בפנים.

שיטות הטיפול הללו הנהוגות להסרת פיגמנטציה בפנים, יעילות לטיפול גם באזורים ספציפיים אחרים הנגועים בכתמי עור, כמו:

כתמים על העור – כיצד ניתן למנוע פיגמנטציה בפנים?

לא תמיד ניתן למנוע פיגמנטציה בפנים, אבל אתם יכולים להגן על עצמכם באמצעות:

  • שימוש בקרם הגנה עם לפחות 30 SPF (Sun Protection Factor).
  • חבישת כובע ובגדים החוסמים את קרני השמש.
  • הימנעות מחשיפה לשמש בשעות היום כשהשמש חזקה ביותר.
  • הימנעות מתרופות מסוימות יכולה לסייע למנוע היפרפיגמנטציה.

מאיזה גיל ניתן לבצע הבהרת כתמים בפנים?

אם שמתם לב שהילד שלכם פיתח פתאום כתמים בעור הפנים, כתמי עור כהים או בהירים או כתמים על הגוף, אתם בטח תוהים מהי הסיבה לכך והאם ניתן לטפל בזה. תופתעו לשמוע שמצבים של פיגמנטציה בעור שכיחים בקרב ילדים, ורובם לא מדאיגים וניתנים לטיפול בקלות.

סיבות שעשויות לגרום לפיגמנטציה בפנים אצל ילדים:

  • פיטריאסיס אלבה – Pityriasis Alba
    אם שינוי הפיגמנטציה בעור של הילד מורכב מכתמי עור בהירים יותר על הפנים, במיוחד על הלחיים ו/או על פלג גופו העליון, יתכן שמדובר במצב עור שכיח בילדות הנקרא פיטריאסיס אלבה. מצב זה משפיע בדרך כלל על ילדים בגילים 3 ל-16 ולעתים קרובות נפתר מעצמו עם הזמן, מבלי שיהיה צורך בטיפול כלשהו.
    במקרים קלים של כתמי עור אלה אפשר לטפל בקרם לחות שיקל על אי הנוחות שיוצר העור היבש. במקרים חמורים יותר, ניתן למרוח על העור קרם עם הידרוקורטיזון (Hydrocortisone).
  • טיניאה ורסיקולור – Tinea Versicolor
    סיבה שכיחה נוספת ללכתמי עור אצל ילדים היא זיהום בעור הנקרא טיניאה ורסיקולור. מצב עור זה מתרחש בעקבות תגובת יתר של המערכת החיסונית של הילד לסוג של פטריה הנקראת Malassezia furfur, שקיימת בדרך כלל על כל העור הבריא.
    הסימן המובהק לזיהום העור הוא נוכחות של כתמי עור כהים, בהירים או ורדרדים על הפנים של הילד, או על הצוואר, החזה, הגב והבטן שלו.
    רופא עור עשוי לרשום לילד תרופה אנטי פטרייתית מקומית, שתטפל במהירות בזיהום.
  • ויטיליגו – Vitiligo
    ויטיליגו הוא גורם שכיח נוסף לשינוי צבע העור של ילדים. ישנם סוגים רבים של ויטיליגו, כשהנפוץ ביותר הוא ויטיליגו וולגריס (Vitiligo vulgaris). מצב עור זה מתרחש כאשר המערכת החיסונית של הילד, ללא סיבה ידועה, תוקפת את המלנוציטים בעור, התאים שמייצרים את המלנין.
    למרבה המזל, טיפולי ויטיליגו רבים הם מוצלחים מאוד, כולל קרמים סטרואידיים או אנטי דלקתיים, וטיפולים באור UV.

רוצה שמומחה לפיגמנטציה בעור הפנים יחזור אליך?
מלא.י פרטים >>

דילוג לתוכן