איך להעלים פיגמנטציה בפנים?

הפנים שלכם מכוסים בנמשים ואתם לגמרי מרוצים מהם. לעומתם, הכתמים הכהים בפנים ממש לא מתקבלים בברכה. אם אתם מתמודדים עם שינויי צבע וכתמים כהים לא רצויים, אתם יודעים שהטיפול בהם יכול להיות אתגר לא פשוט.

אם אתם רוצים ללמוד עוד על פיגמנטציה בפנים, על הסיבות, על אמצעי המניעה או על הדרכים להיפטר ממנה – אנחנו כאן כדי לספק לכם את כל המידע החשוב להתמודדות עם מצב שרבים מאתנו חווים – פיגמנטציה בפנים.

היפרפיגמנטציה – סוג של פיגמנטציה

פיגמנט המלנין קובע את צבע השיער, העיניים והעור שלנו. התאים המלנציטים בעור הם האחראים על ייצור המלנין. כאשר חלה תקלה בייצור המלנין העור עשוי לחוות פיגמנטציה בצורה של כתמים בהירים או כתמים כהים מגוון העור הרגיל:

  • כתמי עור בהירים – נוצרים בגלל היעדר מלנין או ייצור כמויות קטנות מדי של מלנין. פיגמנטציה זו גורמת להיפופיגמנטציה (hypopigmentation) או דפיגמנטציה (Depigmentation), שיכולה להתבטא במצבים כמו וויטיליגו (Vitiligo) או בלבקנות.
  • כתמי עור כהים – נוצרים בגלל ייצור עודפי מלנין. פיגמנטציה זו גורמת להיפרפיגמנטציה (Hyperpigmentation) שיכולה להופיע כנמשים, שומות או כתמים חומים, המתפתחים באזורים שונים בגוף, כמו:

הבהרת כתמי פיגמנטציה – מסוג היפרפיגמנטציה

היפרפיגמנטציה היא מצב שכיח ולרוב לא מזיק, שבו עודף של מלנין יוצר משקעים בעור שנראים ככתמי עור כהים יותר מהעור שסביבם.

היפרפיגמנטציה היא תוצאה של הליך שבו התאים המלנוציטים נזעקים לייצר כמות גדולה יותר של מלנין כדי להגן על העור שנחשף לקרני השמש המזיקות. בסופו של דבר הליך זה של יצירת עודפי מלנין יתבטא בעור שזוף שידהה עם הימים. אבל לאורך השנים יתחילו מצבורי המלנין הללו לעלות על פני השטח של העור ויתגלו ככתמי פיגמנטציה כהים שמזקינים את המראה שלכם.

הסיבות לפיגמנטציה בפנים

קיימות כמה סיבות בסיסיות להיפרפיגמנטציה. האשמים בסוג זה של פיגמנטציה משתנים, החל משינויים הורמונליים הגורמים לפיגמנטציה הורמונלית, דרך גורמים סביבתיים ועד לבחירות באורח החיים.

היפרפיגמנטציה המונעת על ידי שינויים הורמונליים, כמו פיגמנטציה בהריון, או בעת נטילת גלולות למניעת הריון, מכונה מלזמה (melasma). בכול מקרה חשוב מאוד להשתמש בקרם הגנה ולהחיל אותו לעתים קרובות בזמן ההריון, בעת נטילת הגלולות או במהלך טיפולים הורמונליים. למרות שמלזמה שכיחה יותר בקרב נשים מאשר גברים, יש גם גברים שחווים היפרפיגמנטציה כתוצאה ממלזמה.

מחלות עור כמו אקנה, פציעה או כוויה בעור יכולות להשאיר על הפנים כתמים כהים.

לנמשים יש מאפיין תורשתי, אבל כתמי גיל מתרחשים עקב נזקי שמש ומכונים על ידי הרופאים solar lentigos. כתמים קטנים וכהים אלה נמצאים בדרך כלל על הידיים והפנים או באזורים אחרים בגוף החשופים לשמש לעתים קרובות.

כיצד למנוע היפרפיגמנטציה?

כדי למנוע את רוב הבעיות הקשורות לטיפוח העור ולמניעת היפרפיגמנטציה, זכרו את המנטרה: ״קרם הגנה, קרם הגנה, קרם הגנה!״.

נמשים, כתמי גיל או כתמי שמש יכולים להפוך לכהים יותר או לבולטים יותר, ככול שהעור נחשף יותר לשמש. זה קורה כי המלנין נחלץ להגן על העור על ידי ספיגת האנרגיה של הקרניים האולטרה סגוליות המזיקות של השמש. התוצאה הרגילה של תהליך הגנה זה מסתכמת בעור שזוף. עם הזמן, העור שהמשיך להיחשף לשמש יתחיל להתכהות באזורים שכבר היו היפרפיגמנטיים בבסיסם. כדי למנוע מצבים אלה, חובה למרוח קרם הגנה, ורצוי קרם רחב טווח שיכול לחסום גם קרני UVA וגם קרני UVB.

כיצד להיפטר מהיפרפיגמנטציה?

טיפול בפיגמנטציה באמצעות פילינג

הטיפול בפיגמנטציה באמצעות פילינג מסתמך על חומרים המונחים על העור וגורמים להרס מבוקר של חלק משכבת העור העליונה, או להרס של תאים פיגמנטיים בשכבות העור העמוקות. טיפולי פילינג מובילים להסרה של תאי העור המתים ולחשיפת עור חדש חלק ובעל גוון אחיד.

  • פילינג טבעיטיפול בפילינג טבעי הוא פילינג שטחי המשתמש בחומצות מסיסות במים הנקראות AHA (Alpha Hydroxy Acid), שמוקרן במזונות:
    • חומצה גליקולית (glycolic): מקורה בקנה סוכר והיא מציעה סוג של פילינג שממיס את הקשרים המחברים בין תאי העור המתים ומאפשרת להסירם בקלות ולחשוף מתחתיהם עור חדש, חלק ורענן.
    • חומצת לימון (citric acid): מציעה תוצאות מרשימות בטיפולים לשיפור גוון העור והיא אחד המרכיבים הפופולריים בסוגים שונים של סרום וקרם להבהרת כתמי פיגמנטציה.
    • חומצה לקטית (lactic acid): מקורה בחלב ומאופיינת כחומצה קלה מהחומצה הגליקולית. לעומת פילינג המבוסס על חומצה גליקולית שמטפלת בשכבת העור העליונה, הפילינג שמבוסס על חומצה לקטית, מסוגל לחדור גם אל שכבות העור העמוקות יותר.
    • חומצה מנדלית (Mandelic acid): מקורה בשקדים מרים והיא משמשת לפילינג פנים. אפשר למצוא את החומצה המנדלית גם במוצרים קוסמטיים ללא מרשם. חומצה זו יכולה להתאים לאנשים עם היפרפיגמנטציה בפנים בגלל אקנה. חומצה מנדלית יכולה להפחית את התפרצויות האקנה ובמקביל גם להבהיר את העור.

אחד המחקרים מצא שפילינג אחת לשבועיים עם חומצה מנדלית, הפחית  היפרפיגמנטציה שהתפתחה לאחר דלקת, בצורה יעילה יותר ממרכיבים אחרים כמו חומצה גליקולית או חומצה פיטית (phytic acid).

עם זאת, שימו לב: שימוש יתר בחומצה מנדלית עלול לשרוף את העור.

  • פילינג כימי – טיפול בפילינג כימי יכול להיעשות במכון קוסמטי או אצל רופא העור. טיפול זה משתמש בחומרים כימיים שמסוגלים להסיר את פיגמנט המלנין גם משכבות העור העמוקות. טיפול זה מציע לשפר את עור הפנים שניזוק מאקנה, מלזמה או כתמי שמש.

פילינג כימי יכול להיות שטחי, בינוני ועמוק.

  • פילינג הבינוני והעמוק משתמש בדרך כלל בחומצות מסוג BHA (Beta hydroxy acids), כמו חומצה סליצילית (salicylic), המתמקדת בבלוטות השומן.
    • פילינג כימי שמבוסס על חומצות טריכולורואצטית  – TCA (TriChloroacetic Acid) – מציע פילינג בינוני חזקה ויעל במיוחד ביכולת שלו להדק את העור על ידי גירוי ייצור של קולגן ואלסטין. חומצות אלה יעילות גם לטיפול בצלקות אקנה, בפיגמנטציה ובקמטוטים. בריכוזים גבוהים יותר אפשר להשתמש בפילינג TCA כפילינג כימי עמוק.
    • פילינג עם תמיסת ג׳סנר (Jessner’s solution) – תמיסה זו משלבת בדרך כלל שלושה מרכיבים: חומצה לקטית, חומצה סליצילית (salicylic acid) ו-רסורצינול (resorcinol). טיפול בפילינג כימי זה מתאים לעור שומני כי הוא קוטל חיידקים ולא משאיר סיכוי לאקנה. אבל אלה לא היתרונות היחידים של תמיסת ג׳סנר. חומר זה גם משפר את כתמי הגיל ואת שינויי ההיפרפיגמנטציה, מפחית קמטוטים ומעלים את מראה הצלקות. שימו לב, תמיסה זו היא לא בחירה טובה לעור יבש כי היא עשויה ליבש את העור.
    • פילינג עם חומצה פירובית (Pyruvic acid) – זו אולי חומצה פחות מוכרת, אבל בכול זאת חזקה יותר מהחומצה הגליקולית, אם כי פחות חזקה מה-TCA. חומצה פירובית היא פילינג כימי נהדר לאקנה, היפרפיגמנטציה, פגיעות מצלקות קלות ועוד. בנוסף, חומצה זו מעודדת את ייצור הקולגן הממצק ומהדק את העור.
  • פילינג רפואי – הוא פילינג שמתבצע על ידי רופא מומחה. טיפול זה מציע למעשה מתיחת פנים ללא ניתוח. הפילינג הרפואי מתבצע בחדר הניתוח, לפעמים בהרדמה מקומית והוא נמשך כשעה. לאחר הטיפול העור צפוי להיות אדמדם, מצב שידעך בהדרגה. תקופת ההחלמה יכולה להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות. לאחר הטיפול יש להימנע מחשיפה לשמש.

כדי לבצע פילינג רפואי עמוק, הרופא בוודאי ישתמש בפילינג הכימי – פנול (Phenol), הידוע גם בשם חומצה קרבולית (carbolic acid). פילינג שמתבסס רק על פנול בלבד, מציע את חומר הפילינג החזק מכולם – פילינג שיכול לפתור בעיות עור קשות שפילינג אחר לא יכול לפצח כמו קמטים עמוקים, צלקות אקנה חמורות, נזקי שמש ובעיות פיגמנטציה מתמשכות. התוצאות יכולות להיות דרמטיות וארוכות טווח, ויחזיקו מעמד שנים ארוכות.

הסרת פיגמנטציה בלייזר

אם פילינג לא מתאים לכם או אם אתם מחפשים שיטות טיפול אחרות, הסרת פיגמנטציה בלייזר היא אפשרות טובה.

מכיוון שבמצבים מסוימים של היפרפיגמנטציה הכתמים קרובים לפני השטח של העור, ובמצבים אחרים הכתמים מושרשים בשכבות העור העמוקות, חשוב שהטיפול יבוצע במכשיר הלייזר הנכון, במכשיר שיוכל להתמקד בפיגמנטים הנעוצים ברמות שונות של שכבות העור.

הטיפול בלייזר משתמש באנרגיה המכוונת ישירות לכתם הכהה ומנפצת אותו מבלי לפגוע ברקמות העור שמסביב.

סרום או קרם הלבנה

יש כמה מרכיבים פעילים מרכזיים המצויים בג׳ל, בסרום או בקרם שנועדו להבהיר את כתמי הפיגמנטציה בעור. רובם זמינים כמוצרים במרשם או ללא מרשם. עם זאת, החומר הפעיל במוצר ללא מרשם יהיה פחות מרוכז מחומר זה הנמצא במוצר עם מרשם.

הידרוקינון (Hydroquinone)

רוב המוצרים המציעים סרום או קרם להבהרת כתמים בפנים, מכילים הידרוקינון. זהו חומר שמדהה את גוון הכתמים הכהים, גורם להאטת ייצור המלנין ומאפשר לאותם כתמי פיגמנטציה בפנים להתפוגג בהדרגה עד שהצבע שלהם יתאים לגוון העור הרגיל. הקרם לטיפול בפיגמנטציה במרשם יכיל כמות כפולה של הידרוקינון בהשוואה לקרם עם הידרוקינון שנמכר ללא מרשם.

ארבוטין (Arbutin)

המקור לארבוטין מגיע מעלים מיובשים של אוכמניות, דובדבנים או אגסים. ארבוטין נחשב לצורה טבעית של הידרוקינון והוא עשוי להיות יעיל באותה מידה כמו ההידרוקינון. כאשר משתמשים בארבוטין לאורך זמן הוא עשוי להיות יעיל יותר ממרכיבים טבעיים אחרים, כמו חומצה קוג׳ית.

ויטמין C

ויטמין C יכול להפחית היפרפיגמנטציה על ידי חסימת ייצור המלנין. ויטמין C חוסם את האנזים טירוזינז (tyrosinase) שבו משתמש הגוף כדי לייצר את פיגמנט המלנין. מאפיין זה הופך את ויטמין C למבהיר עור טבעי. בנוסף, ויטמין C פועל גם כנוגד חמצון חזק, כך שהוא מסוגל להגן על תאי העור מפני נזקים נוספים שהשמש או מזהמים חיצוניים עלולים לגרום לעור.

אחד המחקרים מצא כי שימוש במשך 16 שבועות בקרם עם 5% חומצה אסקורבית (ascorbic acid) – סוג של ויטמין C – הפחית את ההיפרפיגמנטציה בקרב 62.5% ממשתתפי המחקר.

יש כמה נוסחאות הכוללות ויטמין C, לדוגמה:

  • Magnesium ascorbyl phosphate – היא הנוסחה היציבה המועדפת על ידי רופאי העור, נוסחה המציעה לחות ונספגת בקלות.
  • Ascorbic acid sulfate; ו- Ascorbyl palmitate– הן נוסחאות אחרות של ויטמין C המשמשות בסרומים ובקרמים לעור.

אנשים עם עור רגיש עשויים לחוות אדמומיות או צריבה בעקבות שימוש בוויטמין C. עם זאת, השימוש בוויטמין C שנמצא במוצרי טיפוח העור שלכם הוא בטוח לשימוש יומיומי, כולל לצורך הסרת פיגמנטציה שנגרמה על ידי אקנה או דלקת.

חומצה קוג׳ית (Kojic Acid)

חומצה קוג׳ית היא תוצר לוואי של תסיסת מיני פטריות. כמו ויטמין C, גם חומצה קוג׳ית פועלת על ידי עיכוב אנזימי טירוזינז. מרכיב זה עתיר נוגדי חמצון כך שהוא גם מגן על העור מפני רעלים סביבתיים. חומצה קוג׳ית פופולרית במיוחד כי היא מגיעה ממקורות טבעיים. עם זאת, היא עדיין עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו נפיחות ואדמומיות.

חומצה קוג׳ית מצויה בקרמים, בסרומים, בג׳לים ובחומרי פילינג, בדרך כלל בריכוז של בין 1% ל-4%. לא כל סוגי העור יגיבו היטב לחומצה קוג׳ית. לכן, לפני שמורחים את הקרם על הפנים, מומלץ לבצע בדיקה נסיונית ולמרוח קצת קרם על החלק הפנימי של כף היד.

רטינול (Retinol)

רטינול (retinol) הוא אחד המרכיבים הטובים ביותר לטיפול בפיגמנטציה בשל יכולתו לזרז את מחזור חילוף התאים. רטינול הוא סוג של ויטמין והוא יעיל במיוחד בטיפול בהיפרפיגמנטציה על ידי עידוד תחלופה של תאים וחשיפת תאי עור בריאים וחדשים יותר על פני השטח, תוך פילינג של תאי העור המבוגרים והכהים.

טרטינואין (tretinoin)- הוא  צורה חזקה של רטינול בריכוזים של 0.5% ו-1% שאפשר למצוא במוצרים במרשם.

רטיניל פלמיטייט (retinyl palmitate) ו-רטינלדהיד (retinaldehyde) – הם גרסאות מתונות יותר שניתן למצוא במוצרים ללא מרשם.

לקבלת תוצאות טובות שאכן יעלימו את הכתמים על העור, מומלץ להשתמש ברטינול למשך מספר חודשים או יותר. אם את בהריון הימנעי משימוש ברטינול כי הרטינואידים עלולים לגרום למומים מולדים.

חומצה אזאלית (Azelaic acid)

חומצה אזאלית היא מרכיב נוסף שמבהיר את העור אבל הוא מעודן יותר מהרטינול ומחומצות אחרות. תכונה זו הופכת את הקרם המבוסס על חומצה אזאלית לנהדר לבעלי עור רגיש ולקרם בטוח לשימוש במהלך ההריון.

חומצה אזלאית היא אפשרות נהדרת לנשים רבות שחוות היפרפיגמנטציה מסוג מלזמה במהלך ההריון או עקב שינויים הורמונליים.

ניתן למצוא קרם וג׳ל עם חומצה אזלאית ללא מרשם או במרשם. אפשר להשתמש בקרם זה בריכוז של 20% מדי יום, להסרת היפרפיגמנטציה.

ניאצינאמיד (Niacinamide)

ניאצינאמיד הוא סוג של ויטמין B3, שמשתתף בתהליך חילוף החומרים בתאים. יישום של קרם עם B3 יכול להפריע לתהליך הפיגמנטציה של התא ובכך להבהיר את העור. מרכיב זה יכול לשמש גם כטיפול באקנה, ולמנוע היפרפיגמנטציה או הצטלקות בעתיד. ניתן להשתמש מדי יום בקרם או סירום עם ניאצינאמיד ללא מרשם. לקבלת תוצאות טוב ביותר מומלץ לשלב אותו עם מרכיבים מוכחים אחרים להבהרת העור כמו ויטמין C או רטינול.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

דילוג לתוכן